Billede af el Niño fra NOAA, hvor den meget røde farve fortæller, at havet er meget varmere end normalt vest for Peru. Netop det er kendetegnet for en el Niño.

Gennem de seneste tre år har den globale temperatur været stagnerende, hvilket har fået klimaskeptikere til at hævde, at der ikke er hold i klimaadvarslerne. Men en forandring i Stillehavet vil sætte gang i fornyet opvarmning.

Blandt de naturlige klimasvingninger der findes her på kloden er el Niño – la Niña fænomenet et af de mere betydningsfulde. Det foregår i det centrale Stillehav mellem Peru og Indonesien. Havtemperaturerne svinger med nogle få års mellemrum mellem en kold overflade, som vi kalder la Niña, og en varm udgave, som så kaldes el Niño.

Man kan mene, at fænomenet foregår så langt væk, at det ikke kan have betydning her i Europa, men påvirkningen på atmosfæren fra en varm eller kold havoverflade betyder, at de atmosfæriske strømninger ændres – i første omgang lokalt, men så breder påvirkning sig som ringe i vandet til store dele af kloden. Derfor er der så stor fokus på fænomenet, der i videnskabelige kredse blot omtales som ENSO – El Niño Southern Oscillation.

For syv år siden i 2015-16 havde vi en meget kraftig el Niño, der fik den globale temperatur til at sige betragteligt med mange ændringer af især nedbørsforhold. Det betød tørke nogle steder og mere nedbør andre steder – til tider med katastrofale konsekvenser.

Efter denne stærke el Niño fik vi naturligvis en afkøling, men ikke så stor, at vi vendte tilbage til forholdene før 2015 og nu har vi så i de seneste tre år haft en lidt usædvanlig lang periode med den kolde udgave, la Nina. Det har holdt temperaturen nede selv om indholdet af drivhusgasser i atmosfæren er steget.

Nu er vi så ifølge beregningerne på vej mod en ny el Niño, der måske kommer allerede i år, men ellers er den ventet til næste år. Det betyder, at vi skal imødese en relativ stor øgning af den globale temperatur, med store ændringer i det globale nedbørsmønster. Beregninger fra NOAA – USA viser stor sandsynlighed for en moderat el Niño, men erfaringsmæssigt er beregninger af styrken usikker her i foråret.

Men det er alligevel beregninger, som myndigheder skal være opmærksom på, hvad også er tilfældet mange steder på kloden, hvor det erfaringsmæssigt er vigtigt – Australien (tørke), Peru (regn), Brasilien (tørke), Indonesien (tørke) og USA (regn i syd) blot for at nævne nogle af landene.

Påvirkningen i Europa er næppe så stor, men der er eksempler på, at en El Niño giver kolde og tørre vintre i Nordeuropa, så det kunne få betydning her i Danmark.

Globalt risikerer vi at den globale opvarmning øges, så vi passerer grænsen fra Parisaftalen på 1,5 graders stigning i forhold til midten af 1800-tallet. Vi ligger lige nu tæt på 1,2, så det er en risiko forskerne er helt opmærksom på.

3 tanker om “Vi står overfor endnu et hop i den globale temperatur

  1. Tusinde tak, Jesper Theilgaard for dine altid eminente indlæg. Specielt indenfor dette område, Klimaet, er det vigtigt med professionelle og saglige “briller” som dine.

    Bedste hilsner
    Susanne Willerup

    1. Tak for det -jeg prøver att få skrevet flere, selv om det er svært at få tid til det😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *