Efter 14 dages forhandlinger kunne COP27 i Egypten slutte med et dokument, som alle de deltagende lande kunne enes om.

Der var kun lidt at glædes over, men det var så også det, der fik den største omtale – nemlig oprettelsen af en fond, der med tiden skal betale for nogle af de skader, klimaforandringerne medfører i de fattigste lande.

Spørgsmålet om erstatninger har været debatteret i årevis, men denne gang blev problemet stadfæstet, og der oprettes en fond. Men ingen ved endnu, hvem der skal betale til fonden, og hvem der kan modtage penge fra fonden. Det spørgsmål blev hensat til yderligere forhandlinger i de kommende år. Jeg er sikker på, at det bliver hårde forhandlinger, så der kommer til at gå lang tid – sikkert flere år – før de første penge kan udbetales herfra.

Netop den tidshorisont vil være en stor sten i skoen for u-landene og føre til frustrationer i det kommende forhandlingsforløb.

Frustrationer er det også, når det gælder det helt store problem og årsagen til klimaforandringerne – udledningen af drivhusgasser. Selv om landene på cop26 sidste år i Glasgow enedes om, at i Egypten skulle der nye og mere ambitiøse målsætninger og reduktionsmål på banen, så skete det ikke.

Der var meget små forbedringer som f.eks. EU, der øger reduktionen frem mod 2030 fra 55% til 57% i forhold til 1990. Men det forslår ingen steder. Der skal helt andre målsætninger til.

Derfor er det uforståeligt, at man fortsat taler om 1,5 graders målsætningen som noget, der er opnåeligt. Det er det ikke! Den eneste grund er, at man kan lægge et politisk pres på hinanden ved at råbe på 1,5 graders målsætningen, men det har jo netop vist sig, at det ikke er en mulighed. Det vil være ønskeligt med lidt mere realisme i udtalelserne!

Konsekvensen er jo, at nogle lande kan mene, at man ikke behøver tilpasse sig så meget, når nu man hører, at 1,5 grader er en mulighed. Det vil jo betyde, at der vil gøres for lidt og man så bliver overhalet af klimaets udvikling.

Så kære politikere på området: Vær ærlig om temperaturstigningen og dets konsekvenser. Det skylder I befolkningerne.

En tanke om “Så sluttede COP27 med et skridt frem og tre tilbage

  1. Kære Jesper.
    Tak for dit glimrende, om end lidt sørgelige indlæg.
    Nu skal vi så også have de unge bekymrede med og fortælle dem, at deres tusinder af Gigabytes og streaming der dagligt farer forbi de mange energislugende servere, også er forurening. Forude venter endnu flere støjende vindmøller og varmepumper der ødelægger folkets nattesøvn, og dermed helbred! Næh, det bliver ikke nemt.
    På den ene side er det jo fint vi danskere vil have førertrøjen på, men vi skal tænke os rigtigt godt om hvis den øvrige verden skal tage ved lære. Lige pt. synes jeg ikke fremtidsudsigterne virker særlig gennemtænkte, men drevet af en magtfuld lobby og benægtende Miljøministerium:-(

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *