Opråb til vore unge – det er jeres fremtid, det handler om

Kære alle unge – we need you

Mange af jer slutter skolegangen i disse dage. Nogle af jer vil ud på arbejdsmarkedet, mens andre vil videre i uddannelsessystemet. Fælles for jer er, at I har drømme og ønsker om fremtiden. I har nok især ønsker for jer selv, men måske også for den verden, I skal være en del af, og den verden, som I skal give videre til jeres efterkommere.

Sådan har det altid været, og i mange årtier er det også gået den rigtige vej. Fremgang både økonomisk og teknologisk siden 2. Verdenskrig har betydet, at nutidens ældre generation – min generation – nok har givet jer en blind tro på, at det kun går en vej – fremad. Vi har forsømt at tale om de risici, som kan opstå – og som i disse år globalt er ved at manifestere sig. Det gælder politisk, kulturelt og da ikke mindst klimatisk.

Vi ser på den politiske front, at der er en tendens til mere nationalisme – altså at landene er sig selv nok. Vi lukker os inde og lader globaliseringen i stikken. Netop globaliseringen har været årsag til handel og økonomisk fremgang. Kulturel udveksling har øget forståelsen for andre folkeslag, men naturligvis er der en risiko for, at mindre kulturer kan blive rendt over ende. Det vil dog kun ske, hvis kulturen ikke er stærk nok og rodfæstet i befolkningen!

Tendensen mod mindre åbenhed er skadelig for globaliseringen og dermed også for jeres muligheder. Vi har en politisk struktur her i landet, hvor vi har lokale beslutningstagere på kommunalt niveau, nationale beslutningstagere i Folketinget og overstatslige beslutningstagere i EU. Hvis det skal fungere må befolkningerne nødvendigvis slutte op omkring alle tre dele – og alle tre er vigtige. Men jeg vil gerne fremhæve, at vi i dag har så store internationale problemer, som ikke kan løses nationalt, men skal løses internationalt. Derfor må vi værne om EU og sørge for at systemet her fungerer.

Det bedste eksempel er klimaproblemet, som har potentiale til helt at forandre verden i løbet af meget få årtier. Vi har været vant til, at flere og flere har fået adgang til rent vand og tilstrækkeligt med mad. Men klimaet kan ændre på netop det forhold. Det kan jo medføre enorme flygtningestrømme, hvor det man diskuterer lige nu, er småting ved siden af.
Samtidig er vores infrastruktur truet af både voldsommere vejr og stigende havspejl. Det vil være økonomisk uansvarligt bare at lade stå til. Vi skal nemlig både tilpasse os det nye klima samtidig med, at vi investerer i de tiltag, som stabiliserer klimaet på et tidspunkt ud i fremtiden

Så derfor kære unge – I må ud af hængekøjen. I kan ikke forvente, at klimaet af sig selv løses af den ældre generation. I må på barrikaderne – I skal demonstrere – I skal råbe op og stille krav. Det er jeres egen fremtid det gælder.
Selv om det virker uoverskueligt, så er der gode muligheder og løsninger allerede nu, og der kommer helt sikkert flere. I må ikke give op, men I må kæmpe for en bedre fremtid så jeres drømme kan gå i opfyldelse. Det fortjener I, og det fortjener verden – jeg glæder mig til at se jer derude.

7 tanker om “Opråb til vore unge – det er jeres fremtid, det handler om

 1. Hej Jesper

  Et op råb og din afslutninger er den jeg syntes de unge generationer skal se mulighederne i. Jeg er vel den lille mellem gruppe som her et ben i begge lejre.
  Klimaet er et fantastisk område hvor dine politiske budskaber skal skabes hvis klimaudfordringerne skal løses. Det er et fælt hvor tværfaglighed er nødvendigt, det er ikke nok at kunne bygge dæmninger og diger, ej heller er det nok at kun at skabe flere grønne områder. Det er den mulighed jeg syntes de unge (vi, jeg vil gerne være en af de unge) skal gribe og lære af hinanden og se andres styrker så vi sammen bliver bedre stærkere, mere beredt og skaber et godt grosted for fremtiden.

 2. Godt indlæg! Dejlig vinkel med at få ungdommen op fra iPad’n. Jeg tænker også at vi skylder de unge at vise dem hvad der VIL ske de kommende år. Mere så de faktisk bliver bevidste om at havet faktisk VIL stige! Vores drikkevand ER forurenet MV. Jeg synes godt vi kan være mere firkantet og ikke kun satse på den mest lempelige model.
  Blessings Teddy

 3. Kære Jesper
  De unge ved godt at de kan gøre en kæmpe forskel, også når det gælder klimaet. Det ser vi når vi uddeler SUSTAIN prisen til arkitekt- og ingeniørstuderende, hvor de nominerede projekter alle viser relevante løsningsforslag til hvordan vi i arkitektbranchen kan og skal tænke klima rigtige løsninger. Nu skal vi bare byde de unge velkommen i erhvervslivet og give dem plads til deres visionære projekter.

  Vh Grete Buhl
  AI Arkitekter & Ingeniører

 4. Hej Kesper
  Det er rigtig godt med din stemme rettet mod de unge, men jeg er personligt overbevist om at der skal meget mere til, måske også mere end vi mennesker med vores utroligt kortsigtede tilgang kan præstere. Vores og de efterfølgende generationer har lært at stille spørgsmål til alt, hvilket er rigtigt fornuftigt, men det har desværre den bivirkning at man heller ikke rigtig tror på tet meget, da alle fakta kan betvivles, og når fakta ikke er fakta mere er intet sikkert.
  Jeg diskuterer tit klima med folk. De fleste mener ikke at det det er noget problem og at det løser selv og selvom de ville kan de jo ikke gøre noget ved det alligevel og argumenterne er at skulle temperaturen stige nogle grader, så er det jo kun dejligt og vi kan sikkert løse problemerne med teknologi og vi skal jo af sted på ferie. Jeg tror problemet for os danskere at vi lever i vores egen lille oase og ikke er ramt så hårdt endnu og vi bliver desværre nok ikke overbeviste før at høsten slår helt fejl grundet tørke og et efterfølgende skybrud.

  1. Hej Michael

   Jeg er sådan set enig med dig i din beskrivelse. Min tale til de unge er et beskedent ønske om at deres stemme vil kunne høres – det er deres fremtid, der er på spil.
   Men vi lever i en osteklokke, hvor vi ikke mærker forandringerne – og lukker øjnene for fakta.

 5. fantastic issues altogether, you just received a new reader.
  What could you recommend in regards to your put up that you simply made
  a few days ago? Any sure?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.