Fremtidige generationer kommer ikke til at opleve tilfrosset søer. I takt med at vores klima bliver varmere, forsvinder is på søer rundt om i verden. Det har ikke kun betydning, for vores unge i dag, som kommer til at leve i en anderledes verden klimamæssigt, men især har det betydning for dyrelivet i søerne.

Et nyt studie udgivet i Nature Climate Change: “ Widespread loss of lake ice around the Northern Hemisphere in a warming world af Sharma et al. viser, at det nu ikke kun, er polerne og den faste is, der forsvinder. Det varmere vejr, gør, at søer, der ellers tidligere har være tilfrosset om vinteren, nu mister deres is. Kort sagt, fortæller forskerne: “We provide the first global estimate of how many lakes are likely to lose annual winter ice cover as the climate warms.”.

Det lyder umiddelbart ikke særlig dramatisk, kan du tænke, men det kommer til at have en lang række konsekvenser for dyr og mennesker.

Økosystemet i søerne bliver ændret, og påvirker søernes sammensætning på flere fronter blandt andet deres kemiske og biologiske processer. Flere alger kommer til og presser økosystemet. Det kommer til at påvirke, hvilke slags fisk, der kan trives i vandet, herunder laks og ørred. Der er fundet sammenfald i Sverige mellem søer, der oplever varmere vand og nedgang i fiskebestanden. Studiet understreger dog, at dette område skal undersøges nærmere.

Ændringerne i søerne har konsekvenser for mennesker

For mennesker har det socioøkonomiske og kulturelle konsekvenser nu, som kun bliver forstærket i fremtiden. Studiet anslår at, hvis isdækket forsvinder i søerne, så kommer det til at påvirke op til 656 millioner mennesker fordelt i 50 lande.

De områder det kommer til at påvirke os på er:

  • Transportmuligheder i norden herunder samfund der afhænger af is-veje som eksempelvis
  • Erhvervet isfiskeri kommer til at forsvinde. Det kommer til at have konsekvenser for befolkningsgrupper som lever at dette. Studiet eksemplificerer ved at fortælle om Lake Peipsi i Estland, hvor isfiskeri udgør 40% af det årlige fiskeri
  • Sandsynligvis en formindsket adgang til ferskvand

Dette er blot et par eksempler på, de konsekvenser mennesker kommer til at opleve i fremtiden. Ud over de socioøkonomiske konsekvenser, er der de kulturelle konsekvenser, der er bygget op omkring det kolde klima i nordlige dele af vores planet. Eksempelvis isfestivaller og traditioner tilknyttet is og koldere klima forsvinder.

Forskerne slutter af med at opsummere: “This unprecedented view of the global scale of lake ice loss is a conspicuous and tangible sign of the local impacts of climate change on lake ecosystems and the people who depend on them.”Sharma et al. Widespread loss of lake ice around the Northern Hemisphere in a warming worldudgivet online 28. Januar 2019.

Hvordan finder du ud af mere om studiet?

Du kan læse selve studiet her eller læse en artikel fra New York Times her. I New York Times har de lavet en illustration, der viser, hvordan søernes is forsvinder, når klimaet bliver varmere over tid. Illustrationen til venstre viser vores nuværende tilstand. Den organise farve symbolisere søer der plejer at være tilfrosset, men nu ikke længere fryser hver vinter. Den blå farve symbolisere søer der fryser hver vinter. På illustrationen til højre kan du se, hvordan søer der plejer at fryse til ændre sig som temperaturen på kloden stiger. Vil du have den fulde illustration, så anbefaler vi at du læser New York Times artikel.

 

Denne artikel er produceret d. 06-02-2019 af Anna Benda medarbejder på Klimaformidling.dk

3 tanker om “Nyt forskningsstudie: Klimaændringerne gør at is på søer forsvinder, hvilket får konsekvenser for dyrelivet

  1. Istider, Ja, tanken slog mig: “Solvogn”, hvor isen på søer og moser smelter:
    Har faktisk tænkt den tanke, at der måske i sin tid, for flere tusind år siden, var en pletvis tynd is på Trundholm Mose, som brast under en form for slæde, som nogle folk havde bygget for at kunne transportere den berømte “Solvogn med Hest” (som kan ses på Nationalmuseet i København) hen over isen, på den flade Trundholm Mose i Odsherred?! – Måske der er Klimaforskere, der kan forske lidt mere i moser og mosefund i istidslandskabet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *