Er du i tvivl om, hvilken forskel det egentlig gør for miljøet, når man flyver sydpå til varmen? og gør det egentlig noget?

Nu behøves du ikke længere at være i tvivl. Forskere fra Chalmers Tekniske Højskole i Göteborg har udviklet et kort, hvor man kan se helt præcist, hvor meget CO2 flyet på din rute lukker ud i atmosfæren og dermed dit klimaaftryk når du rejser.

Avisen Information har snakket med Jörgen Larsson. Han er en af de forskere som har været initiativtager til at få kortet udviklet. Han fortæller til Information at: “ Når man kører bil, kan man godt vurdere afstande, men mennesker har temmelig vage forestillinger om, hvor langt de egentlig rejser, når de flyver. Med dette nye kort får man et tydeligt billede af, at afstand spiller en afgørende rolle for klimapåvirkningen”.

Ikke den første beregner for flys klimaaftryk

Kortet er dog ikke det første værktøj, der er blevet lavet til at udregne dit klimaaftryk, når du rejser med transport og især fly.

Flyselskabet SAS har på deres hjemmeside deres egen udregningsmodel, som du kan gå ind og kigge på. Information skriver dog at SAS-udregningerne adskiller sig fra de svenske forskeres model. Når du rejser til New York fra Danmark, koster det ifølge SAS 876 kilo CO2, men hvis du bruger forskernes model koster det 2.099 kilo CO2.

I Politiken, der også har opstillet en model til at udregne dit CO2 udluk ved flyvning, der koster en tur fra Danmark til New York 2025 kilo CO2.

Det kan undres, hvorfor tallene differentiere sådan. Jörgen Larsson fortæller at det kommer an på, hvilke tal du tager med og hvad du går ud fra. For eksempel, forklarer han, så tager deres studie også beregninger med fra NOx, partikler og vanddamp. Disse har en skadelig effekt på klimaet og påvirker også drivhuseffekten. På den måde tager kortet højde for flere skadelige elementer, som fly lukker ud i atmosfæren og dermed påvirker vores klima.

Du kan læse mere om de præcise udregninger ved at gå ind på siden flightemissionmap.org eller læse disse 3 studier, som kortets tal er bygget på:

Flybranchen vil gerne være grønne

Brancheforeningen Dansk Luftfart fortæller til Berlingske, at de arbejder hen i mod at blive Co2 neutrale:

Med vores initiativer er ambitionen, at Danmark kan blive førende inden for udvikling af grøn luftfart, for der er ikke ret mange lande endnu, der har fundet løsningen. Men det er også noget, vi bliver nødt til at gå sammen med andre brancher om, for vi kan ikke løse det alene. Derfor skal vi trække på eksperter, der har den viden, som vi i branchen mangler – eksempelvis til udvikling af biobrændstof”,siger Michael Svane, direktør i BDL.

Læs mere om flybranchens ambitioner i artiklen fra Berlingske her.

Hvordan kan du anvende værktøjet og hvad kan du bruge det til?

Det er en meget enkel platforme, der fungere sådan her:

  1. Du går ind på flightemissionmap.org og dobbeltklikker på, hvor du rejser fra eksempelvis Aarhus.
  2. Så finder du din destination, det kunne være New York, og holder pilen ind over og trykker på space-tasten.
  3. Hvis dit fly nu mellemlander, så kan du nu igen finde det næste stop på rejsen og klikke på space-tasten
  4. Du har nu et tal for hvor mange klio CO2 din rejse lukker ud i atmosfæren

Du kan bruge kortet til at blive bevidst om dit klimaaftryk, når du flyver. Den information kan hjælpe dig til at vurdere dit forbrug af fly. Ligesom at vi bliver mere og mere bevidste om alt muligt andet forbrug og dets klimaaftryk, så skal vi kunne gøre det samme når det kommer til rejser ved brug af fly. Det kan blive et bevidst valg om forbrug, når vi ved hvordan vores handlinger egentlig påvirker jorden, baseret på viden.

Hvis du er interesseret, så er der flere sider, der forslår klimavenlige feriemuligheder. Du kan prøve siden Klima Smart Ferie, som udregner dit klimaaftryk ved din rejse og forslår alternative rejsemuligheder.

Du kan finde selve værktøjet her på flightemissionmap.org. Du kan læse Informations artikel her eller hvis du har adgang til Politiken, læse deres artikel og prøve deres model, der er baseret på dette studie.

Følg med på bloggen for Jespers syn på klimaet her!

 

 

 

 

Denne artikel er udgivet d. 22-02-2019 af Anna Benda – medarbejder på Klimaformidling.dk

2 tanker om “Mål hvor meget CO2 din flyrejse lukker ud i atmosfæren

  1. Mennesket er naivt og destruktivt, også når det tror, vi kan klara Jordklodens Klimaforandringer, som, i min autodidakte kunstner optik, er en Naturlig Universel Evolution, der styres af Solen, som er Jordklodens Tidsmaskine. Læs blot nyeste Naturvidenskabelige bevis her:
    https://videnskab.dk/naturvidenskab/mulig-smelte-rekord-i-groenland-og-det-arktiske-ocean-maengden-af-is-er-aldrig-maalt?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=43de7efddc-EMAIL_CAMPAIGN_2019_06_18_08_59&utm_medium=email&utm_term=0_d2f5c83eb4-43de7efddc-207957201

    Man skal ikke tro, man skal søge viden, også når det gælder spørgsmålet om Alt Livs Oprindelse!!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *