(Klima)ugen der gik – uge 3

Vi, her på Klimaformidling.dk, vil gerne høre din mening! Vi har nemlig lavet et nyt tiltag, hvor vi samler nyheder fra ugen, der handler om klima og klimaforandringer, som vi syntes at du skal læse.

Nyhederne er delt op i 2 sektioner:

 • Indland
 • Udland

Vi vil hver fredag sende ”Klimaugen der gik” ud til jer og hvis I syntes det er rart med dette overblik, så kan det være at vi fortsætter. Hvis der er nogle nyheder, som I synes er aktuelle, vil vi opfordre jer til at dele dem med hinanden og os nede i kommentarfeltet. Så kan vi alle blive klogere sammen. Segmentet er en prøveordning. Derfor tager vi imod konstruktiv feedback med kyshånd! – Skriv din mening nede i kommentarfeltet.

Der arbejdes løbende på at udvikle designet af segmentet – Klik på de aktive links i teksten, så er der linket til den pågældende artikel.

Vi håber I vil læse med og vidensdele med os.

 

 


 

Politiken d. 14. Januar 2019 – Skrevet af Mathilde Boserup Lerche

“13-årige Mathilde: Jeg bliver ret irriteret, når

de voksne siger, at det er os unge, der skal redde klimaet”

Denne artikel handler om, hvorfor det egentligt er fair, at det er de unge som skal tage ansvar for klimaet. Hvorfor gør de voksne ikke mere selv og tager ansvaret på sig? Læs mere her om, hvordan det kan føles for ungdommen i dag, at forholde sig til klimakrisen.

 


 

DR d. 16. Januar 2019 – Skrevet af Søren Bjørn-Hansen og Mathis Birkeholm Duus

“Opvarmningen af verdenshavene bliver mere og mere ekstrem 
– Verdenshavene opsuger over 90 procent af varmen fra den globale opvarmning. Svarende til flere atombomber i sekundet”

Denne artikel gennemgår verdenshavenes rolle i den globale opvarmning, som det fremgår at overskriften. Processen verdenshavene gennemgår ved opvarmning og konsekvenserne heraf bliver forklaret. Læs artiklen og bliv endnu klogere på, hvad det egentlig er, der sker – hvis du har travlt, så kan det også anbefales at skimme artiklen for at få de fine oplysende illustrationer med.

 


 


 

Climate Home News d. 15. Januar 2019 – Skrevet af Megan Darby

“Brazil downgrades climate diplomacy in Bolsonaro shake-up

-Environment made subservient to “national sovereignty” in a foreign ministry restructure under climate sceptic Ernesto Araújo”

I den her artikel beskriver Megan Darby, hvordan Brasilien nedprioritere hele klimaområdet. Alt omhandlende klima, er blevet lagt under sekretariatet “national sovereignty and citizenship affairs”. Der bliver i artiklen fulgt op på, hvordan situationen ellers ser ud i Brasilien lige nu, og hvad det evt. kan forventes til “World Economic Forum Annual Meeting” i Davos, som løber af stablen i næste uge.

 


 

The New York Times d. 6. Januar 2019 – Skrevet af Henry Fountain, Ben C. Solomon og Jeremy White

 

“Glaciers Are Retreating. Millions Rely on Their Water.

Henry Fountain, a New York Times reporter, and Ben C. Solomon, a Times multimedia reporter, traveled to Kazakhstan to see the effects of climate change on mountain glaciers. Maps by Jeremy White.” 

Artiklen her er i højere grad en interaktiv oplevelse frem for en klassisk artikel. Derfor skal du lige holde tungen i munden, når du læser dig igennem denne spændende beskrivelse af, hvordan gletscheren Tuyuksu i Kazakhstan smelter. De smukke billeder og video, der er i artiklen akkompagneres af, hvordan klimaforandringerne kommer til at have fatale konsekvenser for de mennesker, der afhænger af dens vand til afgrøder.

 


 

Dette indlæg blev skrevet af Anna Benda medarbejder på Klimaformidling.dk

19-01-2019

 

48 tanker om “(Klima)ugen der gik – uge 3

 1. Selv bliver jeg ret irriteret, når politikere, forskere og videnskabsjournalister skubber (eller lader skubbe) en 15 årig svensk pige, stylet som Pippi, frem for at råbe offentligheden op. Det burde de SELV gøre !!! På en meget mere kontant måde end nu. I stedet for at sætte Greta Thunberg på spil, burde de sætte sig selv på spil. Også selv om det, for de førstnævnte, skulle betyde manglende genvalg.

  1. Kære Carsten
   Vi er sådan set enige – det interessante i fænomenet Greta Thunberg er, at den ældre generation pludselig fik sat ansigt på den dårlige samvittighed. Det affødte en reaktion, som nok de færreste havde forudset. Men den ældre generation – politikere, forbrugere, videnskabsfolk, journalister etc – skal selv agere og ikke bare læne sig op af en 15-årig pige. Jeg havde håbet på flere markante udmeldinger derfra, men de udeblev stort set.

    1. Og så tænker jeg alligevel på Greta
     en tidlig morgen
     i januar:
     “Verdens ledere flyver til Davos i privatfly for at tale om klima
     I denne uge ventes 1.500 privatfly at lande i schweiziske Davos på grund af økonomisk topmøde”

 2. Sagen er vel den, i min autodidakte optik, at ingen selvtænkende Professor, Videnskabsmand/-kvinde, Politiker eller Vejrprofet vil eller kan tage ansvar for denne uundgåelige KlimaEvolutionsForandringsProcess, vi levende væsener og mikroorganismer gennemlever her på jordkloden, i denne vist nok “Sidste fase af Moder Jords seneste Istid”, eller vover at tale frit for leveren helt offentligt, hvor de bliver bombarderet med spørgsmål, de ikke kan svare på? Derfor er det nemmere at lade den ganske unge pige stille helt relevante spørsmål, for husk, der findes ingen dumme spørgsmål, kun evt. dumme svar, og verden hungrer efter debat.
  Jeg forstår godt det kæmpe store land, Brasilien, hvor isen også smelter på bjertoppene, fordi hvad skal de leve af, hvis ikke de på lovlig vis må sælge træ og opdyrke deres marker?
  Ja, vandmangel, det er frygtelig at se hvordan søen i Kazakhstan langsomt udtørrer p.g.a. manglende vand fra isen. Det samme sker flere steder i Afrika og SydAmerika. Det er også frygtindgydende at se, hvordan USA har udtørret visse dele af det Nordlige Mexico, hvor de har stoppet Rio Grande i Texas….. Irak, hvor der er lignende problemer med en stor flod der. Jeg husker desuden fra et fly at have set store hvide saltpletter, på den Australske røde jord, som jeg blev fortalt, var udtørrede søer. Sådan er der mange steder på kloden, hvor det enten er naturligt eller menneskeskabte forandringer i landskabet, men Klimaforandringer fortsætter……
  Fordi: Isen på Grønland, Aktisk og Antaktisk og Sneen på de høje Bjergkæder, på diverse Kontinenter, er Jordklodens eneste Køleskab og ferskvandsressourse – ganske som til sammenligning, når du kommer isblokke i et gammeldags isskab, hvor du kan følge afsmeltningsprocessen bliver hurtigere, nu mindre is, der er i isskabet, så er det vel også det, der sker her på Jordkloden, når afsmeltning af Iskapperne på diverse kontinenter, som i tusindvis af år har kunne holde på Permafrosten og afkølet Havet, finder sted..
  Se blot på den geologiske sammensætning og alle de eventyrlige landskaber, der er skabt af Iskapperne på diverse kontinenter!!! Ikke blot Iskapperne er interessante i klimadebatten, men også det faktum, at der både i Danmarks mere end 65 mio år gamle undergrund findes et fossilt Koralrev, som kan ses i Fakse Kalkbrud, (jeg har brugt i kunstprojekt med GEUS, “Isbræ”, for ESOF2014- Science in the city) og det faktum, at man med ganske nye boringer i Australiens Outback har konstateret, at der dybt i den Australske undergrund rent faktisk også findes et fossilt Koralrev gemt, som hermed vidner om Jordens Evige Kilmarelaterede Evolution, som vi mennesker ikke kan standse, men skal lære at tilpasse os, på alle tænkelige måder, i pagt med naturen.
  Fordi, tænk blot på de seneste århundreder, hvor Videnskaben fortæller om isen, der smelter endnu hurtigere, måske dels fordi ansvarlsløse, dumdristige politikere udnytter videnskaben til at føre diverse former for ondsindige krige, på mange kontinenter og vores uansvarlige forbrug af naturens resourser, hvor vi slet ikke kender konsekvensen af vore handlinger. Samt det faktum, at der sker store jordskælv og varme vulkanudbrud, både på land og i havet, med forskydninger af kontinenter og magnetfelt. Noget er menneskeskabt, det meste er naturlig udvikling.
  Alt sammen skal voksne generationer forholde os til og bestræbe os på at forbedre, så den yngre generation kan få håbet om en god tilværelse, uden at fristes til at gentage ældre generationers fejltagelser. Håb giver styrke!
  Tak for ordet.

  1. Jeg er sikker på at du mener: noget er naturlig udvikling, det meste er menneskeskabt.
   Kender det godt, det kan hurtigt lige smutte, når man sidder ved tasterne.
   Vh.

   1. Ja, tak Per, sådan noget i den retning! – Og jeg har læst, Albert Einstein sagde om hans forskning i Universets gåder, at det eneste han vidste med helt bestemthed var: at nu mere han fandt frem til, des mere overbevist blev han om, at han ingen ting vidste!!!
    Derfor undrer det mig, at nutidens forskere siger: vi ved kun 5% om Universet, alt andet er en gåde (det blev sagt ved en åbninngsdebat af ESOF2014 på Carlsberg) – thi hvordan kan man sige, man ved 5% af noget, man antager for at være uendeligt?….men det er jo et helt andet emne, selvom Meteornedslag fra det ydre rum i den grad har indvirkning på klimaet her på Jordkloden, som f.eks. det 65 mio år gamle nedslag på Yucantan halvøen i Mexico, som bl.a. kan ses i Fiskeleret i Stevns Klint. Stevns klint er som et Klimakartotek, hvor man kan se klimaforandringer gennem rigtig mange mio år, også fra før meteornedslaget..

    1. Ja, du har ret. Det er et helt andet emne. Også det sidste, som jo havde en helt anden årsag end vor tids forandringer.

     1. Ja, men vi får se hvad der sker…..Faktisk har vi i “vor tids forandringer” både fået jordskælv og væsentligt større meteornedslag her i lille Danmark og senest i Grønland. Jeg tror det hele hænger sammen på en for os ubegribelig måde.

     2. Og her kommer et bevis på, at nu mindre Is, der er på Grønland og Polerne, des varmere bliver havet og luften og des hurtigere smelter isen, fordi Klimaforandringer er Jordklodens KlimaEvolution i et ufattelig gammelt og evigt foranderligt, uendeligt Univers:
      https://videnskab.dk/naturvidenskab/afsmeltningen-af-groenlands-indlandsis-er-firedoblet-paa-10-aar?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=4e98533fe3-EMAIL_CAMPAIGN_2019_01_22_10_17&utm_medium=email&utm_term=0_d2f5c83eb4-4e98533fe3-207957201

  2. “tale frit fra leveren helt offentligt, hvor de bliver bombarderet med spørgsmål, de ikke kan svare på? Derfor er det nemmere at lade den ganske unge pige stille helt relevante spørsmål, for husk, der findes ingen dumme spørgsmål, kun evt. dumme svar, og verden hungrer efter debat”
   Hvorfor i alverden skulle det være mere overbevisende for verdens befolkning at lade en 15-årig svensk pige stille krav til deres gøren og laden ? Og lade videnskabsfolk og især politikere gemme sig bag hende, fordi de kan risikere at “bliver bombarderet med spørgsmål, de ikke kan svare på?”
   Det var desværre et selvmål i Katowice, hvilket de manglende konference deltagere også tydede på. Hun stod alene foran en tom sal !!! I følge vidoeoptagelser fra Sveriges Radio og TV.

 3. Opvarmning af verdenshavene

  Interessante artikler for os lægfolk i vang og vænge. De, der forstat glimrer ved deres fravær, er de danske tv-medier. De tyske kanaler som 3sat (der dækker 3-kanten Schweiz, Tyskland, Østrig), ZDF, ARD og ARTE (der er et fransk-tysk program) derimod leverer indsigt og nyheder af videnskabelig tilsnit.

  TV er vel stadig den væsentlige informationskilde for de fleste af os. DR smider klimaet over på nettet og køber BBC-programmer og nogle franske og tyske. Tyskerne især giver ofte prominent plads i nyhederne til videnskabelige ‘breaking news’. Et eksempel for nylig var omtalen af den såkaldte ‘lille istid’ fra omkring 1600. Den skulle have efterladt en stærkt afkølet zone i de store have. Dette køleskab er nu næsten opbrugt. Dvs. opvarmingen møder dermed ikke længere nogen modstand men kan ske uhindret.

  Det medfører formentlig at vi danskere får forskellige holdninger styrket yderligere. Måske var det derfor en vel 25-årig på Enebærodde på Nordfyn for en tid siden spurgte om jeg troede på det? På havstigninger mv pga klimaet. DR fandt det i vejrudsigten (men kun der) for nylig relevant at forhøre sig om grunden til at vejen på odden var skyllet væk. Prisen for nyt grus var 200.000 og ikke for første gang. Nu sker det hyppigere, var svaret.

  Den nedprioriterede nyhedsdækning er vand på populismens mølle. Selv har jeg set at fremmedsprog i en digital tidsalder er den rette kombination.

  Vi har brug for EU, FN mv og journalister der er orienteret mod en omverden i opbrud og som ser tingene i et fælles public-service-perspektiv. Nettet er og bliver et uundværligt supplement men ikke et udgangspunkt og et fælles mødested.

  1. Kære Evald Mehlsen
   Formidling af videnskab er vanskelig for de store medier – og DR i særdeleshed, for man har mange hensyn at tage til det politiske system. Man skal nødig træde nogen over tæerne, men en gennemgribende udsendelsesrække om klimaproblemet kunne gøre en forskel. Jeg prøvede, mens jeg var ansat, og oplevede nok en velvilje, men ikke det endelige ansvar for at sætte i gang.
   Mvh Jesper

  2. Ja, Ewald, du har ret, og i min autodidakte optik er alle vi mennesker misinformerede/uvidende om det faktum, at Klimaforandringer er en uundgåelig Evolution og Naturlig del af hele Jordklodens Historie, som vi mennesker ikke kan bekæmpe, men kun skynde os at lære at tilpasse os, hvis ellers vi ønsker os at få mulighed for blot en lille chance for overlevelse i denne periode, vor tids sidste face af Jordens Nye Mellemistid, med høje temperaturer og vandstand, når sidste istids ismasse/Isbræ på polerne og de høje bjergkæder smelter. Se blot dette nye bevis:
   https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/bjoernedyr-og-oldgamle-skaldyr-fundet-i-soe-under-sydpolens?SNSubscribed=true

 4. Nyhed: 1,5 grader betyder iflg forskere på universitet i Leeds at

  vi skal stoppe produktion af nye biler og generelt undlade at udsende mere CO2.

  Det fremgik af 3sat.de/nano i går der kan genses på nettet under verpasst.

  WWF opfordrer lige nu til at støtte et borgerforslag til krav om en klimalov for at sikre at opvarmningen ikke overstiger 1,5 grader. Et tidligere borgerforslag i samme retning fik ikke 50.000 støtter.

  Mangler vi altså nyheder der går ud fra forskning der dokumenterer at vi nærmer os 2 grader eller mere? Hvordan ser verden ud fra dette perspektiv? Alperne, der smuldrer, eller sammenhæmgen mellem Antarkisk tø og det varmere Arktis. Altså at vi nordpå mærker følgerne tydeligst. Og hvorfor. Helt enkelt er det jo ikke. Nærmest lidt paradoksalt. Og permafrosten? En cliffhanger tør vist siges.

  Brasiliens præsident har allerede sat skub i skovhugsten. Ikke gennem love i første omgang men ved at ignorere illegal fældning af regnskov. Der mangler en folkelig protest også hos os og over os selv.

  Hvordan er det havets gevækster? De producerer vist mere ilt end landjordens. Hvad sker der med dem, når havet opvarmes? Hopper kæden af? Forsvinder fiskene? De under 20% der stadig skulle være tilbage efter os.

  Nyheder skal perspektiveres med forkant. Analyser i sig selv gør det ikke. Man skal turde syntetisere. Det er vist det sitet her efterlyser.

 5. Alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det…

  Jeg hørte denne formulering som barn, og i dag viser det sig at rumme en meget større sandhed, end man tænkte over dengang, hvor klimaændringer ikke var et spørgsmål.

  I dag er det liv og død, at gøre noget ved vejret, som alle taler om… Og det er at tvangs-nedbringe ikke blot forbruget af fossile brændstoffer, men forbruget i det hele taget til et minimum. Om vi skal undgå den 6. masseudryddelse i form af økologiske sammenbrud.

 6. Hej
  Der var engang en præst der spurgte om menneskehen var mere intelligente end de bakterier man dyrker i petti glas på alverdens loboratorier. Dengang tænkte jeg lidt over det og lod mig overtale til at acceptere at menneskeheden var klogere og ville rette op på tingene. Det var kort efter Montreal Protokollen kom i 1987.
  Nu, mange pr senere og en del klogere set jeg visdommen i spørgsmålet. Det ser absolut ikke ud til at menneskeheden har noget at prale af. Hvis ikke vi gør noget ved forureningen (plast, kul, CO2, klor og fluor m.m.) så dør menneskehen i vores eget møj.
  Der hersker mindre end ingen tvivl om at vi skal gøre noget meget snart hvis ikke det skal gå helt galt. Det store flertal af politikere tør ikke gøre noget ved problemet fordi de kan miste stemmer medens andre er korrupte. Derfor gælder alle kneb inklusive lade den generation der kommer til at stå med regningen og arbejdet med at ryde op komme til orde.

 7. Jeg har skrevet til DR flere gange, Miljøministeriet også.
  Jeg mangler i den grad fælles “anvisninger” for hvad vi alle kan bidrage med – og hvor det vægter mest. Jeg har brug for at vi får prioriteret info fra “kloge” hovedet som har viden og indsigt, til at gøre en forskel. Jeg vil i hvert fald gerne bidrage
  Hvordan får vi gjort det attraktivt, at indsamle plast
  Det og meget mere – lad os alle hjælpe til

  1. Det er fint at samle plast, men måske ville det være bedre, at gøre det i KIna eller Afrika. Over 80% af det plastik der havner i havene kommer fra 10 floder i Kina og Afrika.
   Men ellers er det ganske enkelt: Hold op med at flyve, hold op med at køre bil og skær kraftigt ned på forbruget. Det er hvad den enkelte kan gøre. Energiomlægningen må vi være fælles om via vore politikere. Så find en fornuftig en du kan stemme på til det kommende folketingsvalg – og ikke at forglemme det kommende EU-valg.

  2. Plast er fint til visse formål men svært at genbruge. Plastikæggebakker o.l. skulle indeholde værn mod ultraviolet sollys der gør det umuligt at genanvende. Sort plast kan ikke genvindes, fordi sort ikke kan sorteres i automatiske sorteringsanlæg. 75% af plasten, du indsamler, brændes iflg tyske medier. Det, vi indsamler til genbrug, sendes til Tyskland efter at Kina har stoppet import af affald fra Europa. Meget toxisk affald ender i Calabrien, hvor folk får kræft fra omgivelserne, men det er en anden snak.

   Aluminium i form af dåser er til gengæld en sikker genbrugsvare. Det kræver vist kun 5% af den energi der skal til ved fremstilling af nyt materiale fra grunden. Det er et grundstof, men aluminium findes ikke i ren form i naturen. Fremstillingen er vist en noget giftig proces. Det udvindes af bauxit som vi kender fra Dr. No med agent 007. Det færdige produkt skulle derimod være ugiftigt. Af disse grunde og fordi aluminium ikke nedbrydes i naturen (det ilter ikke), kan du gøre god fyldest ved at opsamle dåser smidt i naturen. Det gør jeg selv og nu efter at have formuleret svaret her vil jeg forsøge at sende dåserne til genbrug , men det er altid bøvlet at rydde op efter andre.

  3. Hej Lissi, Det bedste vil nok være, hvis Kommunerne indfører Affaldsopdeling af alle former for genbrugelige materialer. Opstiller synlige Glas-, Papir/Pap og PlastaffaldsSpande/Containere på relevante steder, så folk ikke smider affald i byen, naturen og ved havet.
   Husker noget fra min ungdom, hvor der var Skraldespande med påskriften om ikke at være “SkovSvin”, som blev tømt at Kommunen, inden de blev så stop fulde, at folk bare smed det ved siden af spanden, som man ser det mange steder i København.

 8. Jesper Theilgaard på TV2 Bornholm.

  Foredraget sendt i dag på klippeøen ligger nu på nettet til fri afhøring. Noget falder på plads og andet i tråd med hvad man måske troede man vidste besked med. Klimaet ned på jorden og lige ind i stuen. Et cliffhanger-emne med potentiale jeg gerne annoncerer for.

  TV2 Bornholm på foranledning af et politisk parti. Et fint initiativ. TV2s regionale stationer kan noget, når lige bortses fra TV2 Fyn der er rimeligt selvsnoede.

   1. Hej Jesper

    Under aktuelle programmer. På TV2 Bornholms forside på nettet er der en rude med play.

    Mvh
    Evald

 9. Jeg synes, set ud fra en lægmands briller at der er mange som kan se problemerne i miljøet, men ikke mange som stiller spørgsmål eller kommer med løsninger. Jeg mangler et svar på hvordan det kan være at flyrejser og miljø kobles sammen, hvordan kan det være at kødspisning og miljø kobles sammen, hvordan kan det være at landbrug og miljø kobles sammen. Hvordan kan det være at det at få børn og miljø IKKE kobles sammen i debatterne. I min optik er det at være med til at øge jordens befolkning en af de værste miljøsyndere man kan begå. Nu vil jeg ikke have at man skal gå og have dårlig samvittighed over at sætte børn i verden eller at blive uforholdsmæssig gammel og dermed være en yderligere belastning for miljøet, men jeg synes nok at det synspunkt mangler i den daglige debat. Er det lidt for politisk ømtåleligt eller er det ikke et problem for miljøet at vi på 50 år har fordoblet jordens befolkning og at vi i den industrialiserede verden bliver ældre og ældre ?
  Omkring ferskvandsdebatten undrer jeg mig lidt over at man kan lave tusindvis af kilometer pipelines med olie men ikke tusindvis af kilometer pipelines med vand. Uden at jeg skal gøre mig særlig klog på området undrer det mig lidt at man lader tonsvis af god smeltevand løbe ud i havet og blandes op med saltvand?
  Nu er alpelandet ramt af store mængder sne i år. Når det smelter til foråret skal vi i nyhederne høre om massive oversvømmelser og byer som tager skader af de store vandmængder. Kan det virkelig ikke lade sig gøre at lede disse store mængder vand til områder, som vi ved bliver ramt af tørke til sommer ??
  I Danmark havde vi en meget våd sommer i 2017 hvorefter vi i 2018 havde den tørreste sommer. Er vi så fantasiforladte at vi ikke kan opmagasinere store vandmængder så vi ligesom får lidt mere balance i tingene ? Det er jo ikke raketforskning det her og der er helt sikkert folk der har tænkt som jeg, men jeg kan bare ikke se hvorfor det skal være sådan et uoverstigeligt problem at udnytte overskudsvand i overskudstider til tider med for meget tørke.
  Håber på nogle mere kvalificerede svar end jeg lige kan regne ud selv.

  1. Kære Mikael Franks
   Overbefolkning er et tema, som jeg ofte omtaler i mine foredrag, men jeg siger samtidig, at det ikke bliver under FN, at debatten kommer. Det er et område den organisation ikke vil eller kan diskutere. FN kan ikke pålægge endsige anbefale visse lande at skrue ned for forplantningen. Det KUNNE være paven, som gjorde det. Det ville have en stærk indflydelse i de katolske lande, men foreløbig er det vist kun blevet til, at han tillader kondomer.
   Mht vand i pipelines – ja infrastrukturen kan nok skabes, men hvor skal man pumpe fra. Det er jo ikke nødvendigvis det samme sted hvert år, der er for meget vand. Men opmagasinering lokalt af vand har jeg også talt for – henset til de to meget forskellige år 2017 og 18.
   Mvh Jesper

  2. Bravo Mikael, her er jo lige netop mange af de problemer Verdenssamfundene skal lære at løse…. på forhånd….., og det er vi mennesker ikke så dygtige til, måske fordi det hele handler om økonomi, verdensøkonomi på godt og ondt.

 10. Fint at få både nationale og internationale klimaproblemer belyst og derved blive bedre rustede til at stille krav om ansvarlig klimapolitik til medlemmer af det kommende Folketing.

 11. Professor i udviklingsøkonomi ved KU Henrik Hansen er mere fortrøstningsfuld i artikel i Kristeligt Dagblad 14.02.17 (passende dato!).

  Afrika tegner sig for halvdelen af klodens befolkningstilvækst (der iøvrigt som bekendt er faldende). Han mener kontinentet kan optage væksten uden nærmere at nævne konsekvenserne for naturen. Han ser her ingen alarmklokker ringe som han siger. Nye generationer, nye stemninger.

  Han øjner stort potentiale i afrikansk landbrug og industrien er ved at vinde indpas. En udtalelse fra Dansk Institut for Internationale Studier i samme artikel ser et pres på ressourcer og jord der skal håndteres. De skal lære at leve med hinanden.

  Det vil i høj grad være op til Pater Familias at frasige sig flere børn, fordi de ikke længere vil skulle fungere som pensionsopsparing, hvis bylivet og staten iøvrigt allerede sikrer familiens ve og vel. Kombineret med bedre ligestilling er der måske håb forude.

  Nuvel, blot mit forsøg på at indkredse et emne der let lader sig fortegne.

  1. Undskyld mig, Evald, men når jeg tænker på Afrika gør det ondt helt ind i sjælen. Tanke om alt det den hvide mand har gjort mod den afrikanske befolkning, så som alle former for minedrift, olieboringer, landbrugsstordrift, storvildsjagt etc., med store ødelæggelser i naturen til følge, i rigtig mange lande, for slet ikke at forglemme Slavehandlen, hvor man brutalt har bortført unge mennesker, for egen vindings skyld. Ingen nævner det trauma alle disse familier har gennemlevet ved ikke at vide, hvad der blev af deres kære. Derfor gør det også ondt at se, hvordan Afrikanerne nu stømmer nord på over MIddelhavet, p.g.a. tørke og “klimaforandringer” som har gjort livet ekstra svært at leve for rigtig mange i Afrika, måske mest fordi, de ikke har fået den rigtige “hjælp til selvhjælp” i form af helt nye teknologier indenfor: Vandboring, Vandrensning, Solenergi, know-how til alt mulig elektrisk, know-how til nye former for landbrugsdrift, know-how indenfor sundhed og prevention…..kort sagt, fået lov til at lære alt det resten af verden har lært i den mellemliggende tid, som følge af udbyttet fra Afrika!!!!

   1. Zanu-PF og Robert Mugabe (samt ikke at forglemme Emmerson Mnangagwa, den nuværende leder i Zimbabwe) overtog et af Afrikas rigeste lande. Nu mere end 30 år efter er det totalt ødelagt med hyperinflation og ekstrem fattigdom. Hvem har udbyttet hvem “for egen vindings skyld” ?

    1. Ja, Carsten, det er uforståeligt for os nordboere, som til dels har glemt hvordan vi selv har behandlet hinanden og andre…… Men mon ikke situationen i Afrika er et produkt af mange års uhyggelig brutal udnyttelse, opstået vrede og efterfølgende svigt og følelsen af magtesløshed. Nogen mænd bliver krigeriske, når de føler, der er noget, de ikke magter.

     1. Jo, du har sikkert ret. Men ikke kun nogle mænd – også nogle kvinder. Tænker på Winnie Mandela med de brændende bildæk og Grace Mugabe og hendes diamantbesatte overgreb på journalister og andre kritikere.

  1. Hej Carsten, Kan ikke se noget shocking i det faktum, at de unge på 13-17 beskæftiger sig mest med problemer om deres Skolegang/Uddannelsesproblematik her og nu, samt det faktum at de ikke ønsker nogen form for Vold i det Offentlige Rum!!!

   1. Øh… var det ikke dig selv der den 19. august 2017 her på Klimaformidling skrev “Ja, Jesper, lad os få de unge med i debatten om, hvordan vi mennesker kan indordne os i pagt med naturen!?” Og senere i samme tekst: ” Jeg, for min part, har stor tillid til de unge, hvis blot de ældre forstår at lytte og samarbejde, baseret på indsigt og EMPATI.”
    ??

    1. Øh,….Carsten, er man ikke ung indtil omkring de 30 år? At de helt unge 13-17 år bekymrer sig mest om uddannelse, er da en super god start! Og hvis du spørger de helt unge direkte, hvad de mener om Plastaffald i havene og Fisk der spiser microplast, så vil de da svare på det, fordi børn og unge tænker logisk.

 12. Afrikaanalysen var netop 2 år gammel. Altså lidt for perspektivets skyld. Det er løbet en del vand i standene ved Middelhavet siden.

  Ifølge anden, nyere artikel på Politiken.dk fra 2.8.17 får man opdateret billedet (og en fin graf for strømmene) af andre af de samme fagfolk. De mener at afrikanske ledere ikke har megen interesse i at hindre flygtningestrømmene, fordi disse remitter, som de benævnes, sender penge hjem fra Europa.

  Kærneproblemet er tillige Syrien som er det eneste nordafrikanske land EU ikke har kunnet opnå pålidelige aftaler med. Militser styrer fortsat landet. Et nøgleproblem ergo for en varig begrænsning.

  Man bør nok skelne mellem krigsflygtninge fra Syrien og Sydsudan og folk fra lande som Nigeria og Guinea som flygter af økonomiske grunde og som skulle udgøre langt hovedparten også intern i Afrika. Bangladesh trues jo samtidig af klimaets havstigninger.

  Romerne kaldte Middelhavet for Mare Nostrum. Lidt skævt udtrykt nu måske snarere Mare Monstrum. Italien skyder jo netop på Frankrig for landets kolonipolitik i Nordafrika, De overser så lige at Italien erobrede Libyen i 1911 og senere forsøgte de sig uden held med Etiopien efter succes med Eritrea og Somalia. De er altså lidt i samme båd. Før eller er er vi det nok også.

 13. Korrektion!

  Kerneproblemet for flygtningestrømmene er Libyen. Ikke Syrien i denne sammenhæng, hvis nogen skulle studse.

 14. Kære Klimaformidling og alle Klimainteresserede,
  Her er der gode nyheder, som forhåbentlig kan komme Danmark til gode, i indsatsen omkring Klimatilpasning og Kystsikring mod oversvømmelser af vore ca. 10.000 km Kyststrækning:
  https://globalnyt.dk/content/mere-end-fordobling-af-verdensbankens-stoette-til-klimatilpasning
  Håber der kan søges midler her til “Nordens Bangladesh” – vort øsamfund Danmark, som jo fremtidigt kommer til at opleve oversvømmelser som i Sydens Bangladesh, og måske langsomt føres tilbage til, som det, i min optik, har været, før Danmark blev skabt på havets bund af smeltevandsaflejringer fra den Skandinaviske Isbræ, for bare ca. 16.750 år siden!?
  Derfor skal der vel tænkes helt nyt, med effektiv kystsikring, måske inspireret af Venedig……og London, som har sluser?

  1. Og her kom der nyt fra Jesper Theilgaard, som har tager Klimatyren ved Hornene, idet dette link jo faktisk også handler om Bangladesh:
   https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/klimaekspert-rapport-om-himalaya-er-en-bekymrende-oejenaabner
   Ja, det er, i min optik, på tide alle kloge hoveder for alvor vågner op her i vort, efter min opfattelse et Dansk Nordens Bangladesh, tænker fremad for at nyskabe og udvikle de højtbeliggen områder i de Nordiske lande, med bæredygtig technologi, af alle tænkelige former anno 2019 og frem, måske inspereret af Inkaernes bygningsværker i Perú!!!???

 15. Er der nogle der vil forholde sig til denne artikel ?
  “Elendig klimajournalistik: Børn skræmmes til tårer og mareridt og frygt for Jordens ubeboelighed”.
  Den er fra Kristeligt Dagblad og er skrevet af Jens Morten Hansen der er geolog, ph.d., forhenværende direktør for Forskningsstyrelsen.
  Avisen dækker sig således ind: “Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning”!
  Er det ren trumpisme ? Eller.. ?
  Vores ven Jesper er også i skudlinjen.

  https://www.kristeligt-dagblad.dk/debatindlaeg/elendig-klimajournalistik-boern-skraemmes-til-taarer-og-mareridt-og-frygt-jordens?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Geolog%3A+Elendig+klimajournalistik+skr%C3%A6mmer+b%C3%B8rn+til+t%C3%A5rer+og+mareridt&utm_campaign=Geolog%3A+Elendig+klimajournalistik+skr%C3%A6mmer+b%C3%B8rn+til+t%C3%A5rer+og+mareridt

  1. Hej Carsten,
   Tak! Nu er jeg mere overbevist, jeg ikke er alene i mine autodidakte tanker (har skabt kunstinstallationen “Klimavartegn” i 2009, i forb.m. COP15, og “Isbræ”- symbol på Danmarks tilblivelse, i forb.m. ESOF2014-Science in the City, i København, samt et nyt klimarelateret projekt i støbeskeen “Klima-Sol-Ur” tænkt for GeoPark Odsherred eller måske et andet geologisk interessant sted) om, at Klimaforandringer er en Universel Evolution, som faktisk er baseret på min viden om Henrik Svensmarks forskning og DTU Space.
   Men det er jo alligevel interessant at høre Jespers meninger.

   1. Og her er endnu et bevis for at der altid har været “klimaforandringer”, jfr. denne nye artikel:

    https://videnskab.dk/naturvidenskab/ny-dansk-mellemistid-fundet-ved-trianglen?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=53c94c0644-EMAIL_CAMPAIGN_2019_01_30_08_54&utm_medium=email&utm_term=0_d2f5c83eb4-53c94c0644-207957201

    Som kan gøre os klogere på klimaforandringer, hvor bl.a. står:

    Begge forskere er dog enige om, at indblik i fortidens klima er mere end bare ren fascination.

    Vores diskussioner om klimaet kan blive mere kvalificerede af, at vi ved, hvordan det har udviklet sig gennem tiden, lyder det fra Bent Vad Odgaard.

    »Nogle gange hører man folk, der siger, at der aldrig tidligere er sket en opvarmning, så hurtigt som vi ser nu, men når vi ser på aflejringerne, kan vi se, at det ikke er tilfældet. Det betyder ikke, at vi ikke skal tage klimaforandringer alvorligt, men vi skal passe på med de kortsigtede argumenter,« siger han.

    Ole Bennike supplerer ved at gøre opmærksom på, at det, der virkelig adskiller den nuværende situation fra tidligere, er den voldsomme stigning i CO2-koncentrationen i atmosfæren. De naturlige svingninger mellem istider og mellemistider derimod er – kort fortalt – forårsaget af astronomiske forhold, der får fordelingen af solindstråling på Jorden til at veksle, forklarer han.

    »I hvert fald har vi lært, at klimaet veksler mellem istider og mellemistider, og hvis det ikke var for mennesker, der lavede uorden i systemet, ville det også komme til at gælde ude i fremtiden, og vi ville løbe ind i en ny istid,« siger han og slutter:

    »Men i og med at mennesker er begyndt at påvirke klimaet, er det jo ikke sikkert, at det kommer til at gå på den måde.«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.