Foto: Christoffer Regild

Globale problemer som klimaforandringerne er svære at løse i demokratiet og de dertilhørende processer. Dels er der problemet for den enkelte borger at se et så overvældende problem som noget den enkelte skal tage sig af, og dels kan politikerne havde svært ved at indføre store tiltag, som formentlig først får effekt efter den indeværende valgperiode.

Begge dele kan medføre, at løsningerne på problemet skydes ud i håb om at “Ole Opfinder” kommer med dimsen, der klarer det hele.

Men som sagerne står lige nu globalt og med IPCC’s rapport om 1,5 graders målet in mente, så er det nødvendigt at alle – forbrugerne og borgere såvel som politikere – tager deres ansvar alvorligt. Ingen kan med den viden, vi har til rådighed, sige at det ikke betyder noget. Og under alle omstændigheder betyder det noget for de generationer, som nu er på vej.

Jeg har tidligere opfordret til oprør fra den unge generation og det ser ud som om, der er lydhørhed, når jeg taler med elever i skolerne og gymnasierne. Men der er en tillægsopgave, som nu bliver mere nærliggende. Der skal være folketingsvalg indenfor de nærmeste måneder og i den forbindelse kommer der valgmøder, hvor de politiske kandidater stiller op. Det er den allerbedste mulighed for at stille de rigtige spørgsmål – netop om hvad kandidaterne har tænkt sig at gøre ift klimaudfordringen. Hvordan ser man Danmarks rolle og hvordan skal problemet løses internationalt.

Samtidig skal der stilles krav til politikerne, for da vi har repræsentativt demokrati, er det de folkevalgte, som bærer det tunge ansvar at føre landet gennem denne krise – og samtidig sørge for, at vi som land bidrager til de globale løsninger. I USA begynder der snart en spektakulær retssag, hvor en gruppe unge har lagt sag an mod staten for ikke at gøre nok for at løse klimaproblemet, så de unge kan få en god fremtid. Der er også i EU en retssag på vej, hvor familier har lagt sag an mod EU for ikke at gøre nok.

Udfaldet og især forløbet af disse retssager sætter klimaet på dagsordenen, så vi blive nødt til som samfund at forholde os til problemet.

Men mest af alt er det vigtigt, at holde gang i klimadebatten, så den kommende valgkamp ikke igen skal domineres af indvandring. Den beskedne indvandring, vi ser i øjeblikket, risikerer at blive mangedoblet, hvis ikke vi får styr på klimaet i de kommende årtier. Men det kræver, at vi sætter det rigtige fokus og øger ambitionerne i den kommende valgperiode – det haster!

 

 

Læs med her, om processen i Katowice COP24.

 

30 tanker om “Klima og demokratiet

 1. Hørte DR1, Hjernekassen med Hjernemadsen og Jon Cappelen den 29. oktober 2018. Her siger begge De Herrer, at det er “dimsen”, Ole Opfinders, der skal redde os. Det er indenfor de sidste 10 minutter af udsendelsen. Resten, mindre kød, mindre flyvning, mindre bil batter ikke. Vi venter på “dimsen”
  Tankevækkende – ikke?
  Mindre forbrug er så vidt jeg kan høre slet ikke inde i billedet.
  https://www.dr.dk/radio/p1/hjernekassen-pa-p1/hjernekassen-pa-p1-2018-10-29

  1. Enig det var en meget tynd kop the der blev leveret.
   Madsen kunne feks have spurgt om hvorfor den nye Ipcc rapport hedder 1,5 grader naar gennemsnitstemperaturen i DK er steget med 1.6 grader siden industrialiseringen eller hvad modellerne siger der sker med klimaet naar isen forsvinder paa arktis i en naer fremtid.
   Jeg forstaar ikke forskernes tilbageholdenhed og vage udtalelser, de medvirker jo til at der ikke bliver gjort nok.

 2. Hej Jesper,

  Du skriver “Jeg har tidligere opfordret til oprør fra den unge generation og det ser ud som om, der er lydhørhed, når jeg taler med elever i skolerne og gymnasierne”. Det er jeg rigtigt glad for at høre. Jeg har længe gjort præcis det samme. Men det undrer mig så at du i din blogpost her slet ikke nævner det klimamæssige “ungdomsoprør”, som i øjeblikket bobler lige under overfladen i lande som Sverige, England, Holland, Australien… med Greta Thunberg som den karismatiske frontfigur. Her lidt om hvordan det startede – i september: http://climatesafety.info/strikeforclimatesafety – Og her lidt om hvad der sker i øjeblikket i Australien: http://climatesafety.info/climatestrikeaustralia/
  Hvad sker der i Danmark? Og hvis ikke der sker noget – eksempelvis på 8.-9.klasse og gymnasieniveau – hvorfor så egentlig ikke? Danmarks ungdom er jo i nøjagtigt samme båd som disse udenlandske klimastrejkende skoleelever.
  Er grunden til at du ikke nævner det at det at blive væk fra skolen er en ‘ulovlig handling’? Man kan måske så spørge hvordan det kan være, at det er lovligt at ødelægge disse skoleelevers fremtid, mens det ikke anses for uden for lovens rammer at skoleelever stiller et helt grundlæggende og fundamentalt spørgsmålstegn ved, hvad det er vi – den voksne generation – reelt har gang i øjeblikket. Jeg går ud fra at du har læst IPCCs seneste rapport om konsekvenserne af 1,5°C global opvarmning, samt at vi p.t. er på vej mod 3, måske 4°C… og kun har et årti mere til at få styr på problemerne. Der er ingen tid at spilde, og det er dét, som Greta og de andre strejkende skoleelever gør os opmærksomme på. Det budskab synes jeg enhver anstændig forældre bør støtte sine børn i at få verden til at indse.
  Derudover: Tak for din indsats og hold farten oppe! Der er brug for det. 🙂
  kh m

 3. Lidt korrektur
  (Tastede bare løs uden at tjekke, sorry)

  …. mens det ikke anses for uden for lovens rammer …. > SLET: “ikke”

  …. enhver anstændig forældre -> forælder

 4. Tak for en god artikel… Vi må appellere til ungdommen og håber på et oprør ,,extinction rebellion,,

 5. “Dimsen” er desværre ikke opfundet så vi mennesker ufortrødent kan fortsætte med den forbrugsfest af dimensioner som nu har fundet sted i årtier – engangsemballage, privatflyvere, charterrejser, kødbjerge, skovsvin, vejsvin og havsvin, befolkningstilvækst, fossile energikilder mmm. Altsammen noget der forgifter og langsomt dræber Moder Jord.
  Jeg glæder mig til at undervise 7,4 mia. mennesker i hvordan vi kan og skal redde naturen…
  #isavethenature – what is your superpower?
  #savethenature

 6. Hej Klimaformidling

  Tak for en spændende og kvalificeret blog ift. klimaforandringer. Jeg er dog uenig i jeres indledning til denne blog. Fra mit perspektiv er det hverken demokratiet eller den enkelte borger som er processuel besværlige men derimod de magtfulde politikere i symbiose med superrige globale virksomheder og erhvervsinteresse. Vi ved at de fossile bærndstoffer skal forblive i jorden, men lige nu skruer de op for fuldt blus….
  https://www.berlingske.dk/dine-penge/voldsomt-fald-i-oliepris-er-godt-nyt-for-trump-og-danskernes

  1. Kære Jens Laugesen
   Det er jo nok i den sidste ende en kombination af borgere og politikere. Vi vælger jo selv – i al fald i de demokratiske lande – de politikere, som skal lede vores lande. Så vi har et ansvar her. Det gælder også når vi står i supermarkedet. Vi kan jo fravælge de virksomheder, vi ikke bryder os om. Hvis det blev gjort tilstrækkeligt, vil markedet ændre sig. Men det er nok naivt og tro, for det kræver meget af alle enkeltpersoner. Derfor vil den store omstilling skulle komme oppefra – og derfor skal vi vælge de rigtige politikere.

 7. Javist, de fleste ser det. Der skal ske noget, men privatøkonomien stiller sig foran i køen. Som på de franske motorveje. Borgere der sidder i saksen. Afgiftsforhøjelserne, der skal sikre grøn omstilling, rammer dem her og nu.

  Samtidig investerer deres banker stadig mere og mere i den fossile energisektor, skal man tro franske aviser. Og EU med Tyskland i spidsen vil ikke beskatte finanstransaktioner.

  Jovist er de faret i flint.

  Venstre med valget in mente undlader hos os at medregne transport- og landbrugssekotorerne i klimaberegningerne. De modregner til gengæld fiktive CO2-kvoter som de så skrotter. Dertil hvad der kan fraregnes i udlandet.

  Men skal vi, skal de også. Problemet er bare at det hele er så forbandet sammenfiltret. Hvor begynder man?

  Ved folketingsvalget. Eller snarere et af dem. Nok ikke det førstkommende. Det koster på BNP og nu går det jo lige så godt herhjemme på slottet. Synes vi nok også selv lige her oven på indkøbsrusen. Vi er forbrugsafhængige. Hvilken stat tør afvænne os? Lige nu prøver Macron, men fra øverste etage på slottet er detaljerne svære at skelne. Den enkelte føler sig ramt på økonomien. De er ikke sektorer. De er mennesker.

  Hvert land kan ikke løse problemerne alene. Det er en britsik illusion. Vore ledere skal lede over EU. Finanssektoren, landbrugssektoren, energisektoren m.fl. skal reguleres.

  Skråt ideologierne og kom til sagen!!

  1. Svar til mig selv.

   Tysklands stilling i EU mht beskatninger virker uklar. Iflg Berlingske er de imod beskatning af Google, Facebook o.l., men for finansbeskatning som også Frankrig og 7 andre EU lande. Sært at så Macron er valgt på færre skatter på rige franskmænd. Det fatter De Gule Jakker ikke, men har de valgt ham?

 8. Jamen, logikken halter. At beskatte bilejere på brændstofforbrug for at fremme grøøne biler, folk ikke har råd til at anskaffe, samtidig med at skibstrafikken med sit forbrug af bunker fuel går fri, er åbenlyst ikke vejen frem. Hverken i det bjergrige Hexagonen, som de ynder at kalde Frankrig, eller i vort eget flade land der måske nærmest forsvinder i havet.

  Vi er nødt til at se tingene i sammenhæng, men personligt ville jeg nødigt skulle lovgive. Det er en Pandoras Æske. Vi har selv sluppet det løs og nu er kun håbet tilbage. Vi er mere alene end nogensinde. Som i Antikken før Kristendommen kom til og efter at guderne havde mistet deres relevans. Et limbo. En unik tid i menneskets historie, hvor alt kan ske. Jeg ville måske vælge at leve netop nu, var valget frit.

 9. Så kom den årlige “Emissions Gap Report”, som udgives af FN’s Miljøprogram, Unep. For jeg ved ikke hvilken gang, blev der råbt vagt i gevær. Nu er den gal, helt gal. Klimaambitionerne skal mere end tredobles ! Det er der godt nok nogle der har forsøgt, at sige før. Allerede før, men særligt efter den store Paris-aftale. Herunder herværende klima-blok bestyrer.
  Det triste ved det hele er at det ingen indflydelse får. Det viser de mange gange før – og nu allerede efter to timer, var nyheden på DRs hjemmeside rykket fra Breaking News ned til petit stoffet.
  Desværre tror jeg, at nogle lande snyder på vægten. Og det er ikke de mindste. USA er ude, men de lader i det mindste ikke som om.
  Det vigtigste vi nu kan gøre, som samfund, som et lille land, er at forberede os på klimaforandringerne så godt vi kan. Vi kan og bør stadig gå den grønne vej, men det er direkte uansvarligt ikke at forberede os på det uafvendelige. Trist – men sandt, efter min mening.

  1. Og nu, ca. 12 timer efter er artiklen om “Emissions Gap Report”, 2018 væk. Den er VÆK fra DR.DKs hjemmeside. Hvilket bestyrker mig i mit ovennævnte udsagn, Stik hovedet i busken og hav en dag – måske fortsat god?

 10. Godt råbt Carsten…
  Apropos Mærsk…. Måske ingen hører efter fordi Mærsk kun brugte denne sætning når det handler om andre….?!

  Maersk Drilling supports global oil and gas production by providing high-efficiency drilling services to oil companies around the world.

  På dansk… Mærsk står i spidsen for at alle olieselskaber kan bruge dem til at hive endnu mere olie op…. Og det er endnu Mere effektivt end før.

  https://www.maerskdrilling.com/

  1. Offshore oil and gas is in a race to produce the most competitive barrel of oil.

   With dozens of different suppliers and multiple interfaces involved, the process of delivering a well safely, on time and within budget has become more complex for operators than it needs to be.

   Every hour spent on a well counts ⎯ there’s a lot to play for.

 11. Offshore oil and gas is in a race to produce the most competitive barrel of oil.

  With dozens of different suppliers and multiple interfaces involved, the process of delivering a well safely, on time and within budget has become more complex for operators than it needs to be.

  Every hour spent on a well counts ⎯ there’s a lot to play for.

  1. For mig at se er det ikke demokratiet eller den enkelte borger der er besværlig….. Det BIG BUISSNESS, og deres jagt efter fylde deres i forvejen fyldte lommer med endnu mere mammon…

 12. Jeg tror en af måderne at holde gang i klimadebatten på er at skifte begrebet klimaforandring ud med KLIMAKRISE…..det er ikke længere et spørgsmål om forandring og opvarmning. Vi står midt i en krise.

 13. Nå, Hr. Theilgaard, hører jeg dig sige, her til morgen i P1 Morgenradio, at WMOs advarsel om varmestigninger op til +5 grader er noget de gør for at “skræmme” os lidt ? At det med andre ord er lidt “ulven kommer” for at få de små hår til at rejse sig. Og ikke mindst få os – de enfoldige – til at rejse os ?
  Lad os nu få bygget de diger. Som salig Frederik IX sagde det i sin tid: STYRK DIGERNE !

  1. Har lige tjekket op på udsendelsen. Radioværten siger noget om, at der nu advares med op til +5 graders jordopvarmning. Så siger JT: “Det gør de også fordi de skal jo også lægge lidt pres på de her forhandlere”. Radioværten: “Siger du, at tallene bliver pustet op?” JT: ..næ, nej, man taler om worst case senario…. og det skal man holde sig for gode til”
   Så hvad nu ? Er det alvorligt ? Eller er det den “sædvanlige” skræmmekampagne ?

   1. Hej Carsten – WMO skriver i deres pressemeddelelse, at ingen lande er på vej til at opfylde deres forpligtelser og hvis der ikke sker mere risikerer vi 3 til 5 graders temperaturstigning. Men jeg synes blot, de burde holde sig til Parisaftalen, som med de nuværende reduktionsmål giver 3 til 3,5 grader. Det var blot det, jeg havde i tankerne. Alle ved godt, der skal ske noget.

    1. Kære Jesper

     Tak for en fin blog

     Du skriver at: “Alle ved godt, der skal ske noget”. Jeg kunne godt tænke mig at høre hvordan du argumenterer for dette? Hvem er alle?

     Med venlig hilsen
     Jens Laugesen

     1. Kære Jens
      Jeg erkender, at anvendelsen af ordet “alle” nok er en tilsnigelse. Det burde jo nok være “de fleste” eftersom der fortsat findes folk, som ikke er enige i præmissen omkring den menneskeskabte globale opvarmning. Men det er nu min oplevelse fra mine rejser rundt omkring i landet (primært med tog), at opmærksomheden er blevet betydeligt styrket det seneste halve år – ikke mindst blandt den unge generation.

     2. Kære Jesper

      Tak for dit svar

      Det er godt at høre at du sporer opvågnen ude i landet. Men hvor er det bekymrende at det er oppefra i systemet at modstanden kommer fra. For mig at se er det ikke de unge eller den alm. dansker som har fyret Peter Birch Sørensen som formand for klimarådet.

      Mvh Jens

 14. Donald Trumps egen administration forudsiger en temperaturstigning på 7 grader ved udgangen af det århundrede!!!!!!!!!!!!!

  Læser man deres seneste rapport anbefaler de – at da planeten jordens skæbne allerede er afgjort kan vi lige så godt give den fuld gas ift. til forbrug af fossile brændstoffer….. Det er en rystende logik…..

  I the Hill står flg.
  “The amazing thing they’re saying is human activities are going to lead to this rise of carbon dioxide that is disastrous for the environment and society. And then they’re saying they’re not going to do anything about it,”

  Selv Donald Trump – bag facaden – ved den er gal. Han lige ansøgt den irske stat om lov til at bygge en mur omkring hans golf resort i Irland Pga faren for stigende vandstand.

  Kilder:

  https://documentcloud.adobe.com/link/track?uri=urn%3Aaaid%3Ascds%3AUS%3A521e4e00-3dc1-4be7-9193-673898f23fec

  https://thehill.com/policy/energy-environment/408928-trump-administration-predicted-seven-degree-increase-in-global

  https://www.chicagotribune.com/news/nationworld/science/ct-trump-administration-global-warming-20180928-story,amp.html

  https://www.washingtonpost.com/national/health-science/trump-administration-sees-a-7-degree-rise-in-global-temperatures-by-2100/2018/09/27/b9c6fada-bb45-11e8-bdc0-90f81cc58c5d_story.html?noredirect=on&utm_term=.2b519ab89618

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *