Klima og demokratiet

Foto: Christoffer Regild
Foto: Christoffer Regild

Globale problemer som klimaforandringerne er svære at løse i en demokratisk proces. Dels er der problemet for den enkelte borger at se et så overvældende problem som noget den enkelte skal tage sig af, og dels kan politikerne havde svært ved at indføre store tiltag, som formentlig først får effekt efter den indeværende valgperiode.

Begge dele kan medføre, at løsningerne på problemet skydes ud i håb om at “Ole Opfinder” kommer med dimsen, der klarer det hele.

Men som sagerne står lige nu globalt og med IPCC’s rapport om 1,5 graders målet in mente, så er det nødvendigt at alle – forbrugerne og borgere såvel som politikere – tager deres ansvar alvorligt. Ingen kan med den viden, vi har til rådighed, sige at det ikke betyder noget. Og under alle omstændigheder betyder det noget for de generationer, som nu er på vej.

Jeg har tidligere opfordret til oprør fra den unge generation og det ser ud som om, der er lydhørhed, når jeg taler med elever i skolerne og gymnasierne. Men der er en tillægsopgave, som nu bliver mere nærliggende. Der skal være folketingsvalg indenfor de nærmeste måneder og i den forbindelse kommer der valgmøder, hvor de politiske kandidater stiller op. Det er den allerbedste mulighed for at stille de rigtige spørgsmål – netop om hvad kandidaterne har tænkt sig at gøre ift klimaudfordringen. Hvordan ser man Danmarks rolle og hvordan skal problemet løses internationalt.

Samtidig skal der stilles krav til politikerne, for da vi har repræsentativt demokrati, er det de folkevalgte, som bærer det tunge ansvar at føre landet gennem denne krise – og samtidig sørge for, at vi som land bidrager til de globale løsninger. I USA begynder der snart en spektakulær retssag, hvor en gruppe unge har lagt sag an mod staten for ikke at gøre nok for at løse klimaproblemet, så de unge kan få en god fremtid. Der er også i EU en retssag på vej, hvor familier har lagt sag an mod EU for ikke at gøre nok.

Udfaldet og især forløbet af disse retssager sætter klimaet på dagsordenen, så vi blive nødt til som samfund at forholde os til problemet.

Men mest af alt er det vigtigt, at holde gang i klimadebatten, så den kommende valgkamp ikke igen skal domineres af indvandring. Den beskedne indvandring, vi ser i øjeblikket, risikerer at blive mangedoblet, hvis ikke vi får styr på klimaet i de kommende årtier. Men det kræver, at vi sætter det rigtige fokus og øger ambitionerne i den kommende valgperiode – det haster!

8 tanker om “Klima og demokratiet

 1. Hørte DR1, Hjernekassen med Hjernemadsen og Jon Cappelen den 29. oktober 2018. Her siger begge De Herrer, at det er “dimsen”, Ole Opfinders, der skal redde os. Det er indenfor de sidste 10 minutter af udsendelsen. Resten, mindre kød, mindre flyvning, mindre bil batter ikke. Vi venter på “dimsen”
  Tankevækkende – ikke?
  Mindre forbrug er så vidt jeg kan høre slet ikke inde i billedet.
  https://www.dr.dk/radio/p1/hjernekassen-pa-p1/hjernekassen-pa-p1-2018-10-29

  1. Enig det var en meget tynd kop the der blev leveret.
   Madsen kunne feks have spurgt om hvorfor den nye Ipcc rapport hedder 1,5 grader naar gennemsnitstemperaturen i DK er steget med 1.6 grader siden industrialiseringen eller hvad modellerne siger der sker med klimaet naar isen forsvinder paa arktis i en naer fremtid.
   Jeg forstaar ikke forskernes tilbageholdenhed og vage udtalelser, de medvirker jo til at der ikke bliver gjort nok.

 2. Hej Jesper,

  Du skriver “Jeg har tidligere opfordret til oprør fra den unge generation og det ser ud som om, der er lydhørhed, når jeg taler med elever i skolerne og gymnasierne”. Det er jeg rigtigt glad for at høre. Jeg har længe gjort præcis det samme. Men det undrer mig så at du i din blogpost her slet ikke nævner det klimamæssige “ungdomsoprør”, som i øjeblikket bobler lige under overfladen i lande som Sverige, England, Holland, Australien… med Greta Thunberg som den karismatiske frontfigur. Her lidt om hvordan det startede – i september: http://climatesafety.info/strikeforclimatesafety – Og her lidt om hvad der sker i øjeblikket i Australien: http://climatesafety.info/climatestrikeaustralia/
  Hvad sker der i Danmark? Og hvis ikke der sker noget – eksempelvis på 8.-9.klasse og gymnasieniveau – hvorfor så egentlig ikke? Danmarks ungdom er jo i nøjagtigt samme båd som disse udenlandske klimastrejkende skoleelever.
  Er grunden til at du ikke nævner det at det at blive væk fra skolen er en ‘ulovlig handling’? Man kan måske så spørge hvordan det kan være, at det er lovligt at ødelægge disse skoleelevers fremtid, mens det ikke anses for uden for lovens rammer at skoleelever stiller et helt grundlæggende og fundamentalt spørgsmålstegn ved, hvad det er vi – den voksne generation – reelt har gang i øjeblikket. Jeg går ud fra at du har læst IPCCs seneste rapport om konsekvenserne af 1,5°C global opvarmning, samt at vi p.t. er på vej mod 3, måske 4°C… og kun har et årti mere til at få styr på problemerne. Der er ingen tid at spilde, og det er dét, som Greta og de andre strejkende skoleelever gør os opmærksomme på. Det budskab synes jeg enhver anstændig forældre bør støtte sine børn i at få verden til at indse.
  Derudover: Tak for din indsats og hold farten oppe! Der er brug for det. 🙂
  kh m

 3. Lidt korrektur
  (Tastede bare løs uden at tjekke, sorry)

  …. mens det ikke anses for uden for lovens rammer …. > SLET: “ikke”

  …. enhver anstændig forældre -> forælder

 4. Tak for en god artikel… Vi må appellere til ungdommen og håber på et oprør ,,extinction rebellion,,

 5. “Dimsen” er desværre ikke opfundet så vi mennesker ufortrødent kan fortsætte med den forbrugsfest af dimensioner som nu har fundet sted i årtier – engangsemballage, privatflyvere, charterrejser, kødbjerge, skovsvin, vejsvin og havsvin, befolkningstilvækst, fossile energikilder mmm. Altsammen noget der forgifter og langsomt dræber Moder Jord.
  Jeg glæder mig til at undervise 7,4 mia. mennesker i hvordan vi kan og skal redde naturen…
  #isavethenature – what is your superpower?
  #savethenature

 6. Hej Klimaformidling

  Tak for en spændende og kvalificeret blog ift. klimaforandringer. Jeg er dog uenig i jeres indledning til denne blog. Fra mit perspektiv er det hverken demokratiet eller den enkelte borger som er processuel besværlige men derimod de magtfulde politikere i symbiose med superrige globale virksomheder og erhvervsinteresse. Vi ved at de fossile bærndstoffer skal forblive i jorden, men lige nu skruer de op for fuldt blus….
  https://www.berlingske.dk/dine-penge/voldsomt-fald-i-oliepris-er-godt-nyt-for-trump-og-danskernes

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.