6. januar 2021

Verden står i en meget vanskelig situation, hvor problemerne tårner sig op overalt, og det kan være meget svært at få et overblik. Dermed er det også svært at sætte ind de rigtige steder.

Det er naturligvis vigtigt, at få pandemien under kontrol. Det gøres bedst muligt ved at få vaccineret verdens næsten 8 mia. indbyggere. Det lyder som en uoverstigelig opgave, men det er ikke desto mindre det, verden er gået i gang med her omkring nytår. Det er så den positive nyhed

Men hvad så med økonomien, klimaet, biodiversiteten, naturen, klimatilpasning for slet ikke at tale om fred og sandfærdige politikere. Der er nok at tage fat på. Desværre er det ofte sådan, at når mennesket har for mange valgmuligheder sker der ofte ingenting, simpelthen fordi det er uoverskueligt. Derfor bliver det for let for populistiske politikere at stjæle dagsordenen. Det sker i reglen ved lette løsninger og konspiration. Her kan kritiske medier give en hjælpende hånd mod dette uvæsen.

Grøn omstilling

Ikke desto mindre er det en bunden opgave at fortsætte den grønne omstilling, så vejen mod en stabilisering af klimaet gradvist bliver kortere. Behovet er åbenlyst, når vi nu ser de foreløbige data for temperaturen i 2020. Det første datacenter – det japanske – har udsendt de foreløbige beregninger, der viser, at 2020 bliver et nyt rekordvarmt år og dermed varmere end 2016, hvor en kraftig el Niño hjalp med opvarmningen. I 2020 havde vi til gengæld den koldere la Niña, som skulle virke afkølende. Det forhindrede åbenbart ikke den nye rekordhøje temperatur. Se i øvrigt denne smukke præsentation af temperaturudviklingen lavet af ScottDuncanWX

Det viser netop de stærke kræfter, der er på spil. På grund af pandemien udledte verden 5-6% færre drivhusgasser end i 2019 og alligevel steg atmosfærens indhold af drivhusgasser. Men effekten kommer ikke så hurtigt. Det er en supertanker, der skal vendes. Så det er et langt – meget langt – sejt træk, vi skal have gang i, før vi kan sige ”mission accomplished”.

Klimaforhandlinger i 2021

Hvornår sker der så noget på klimafronten i 2021? Det ultimative klimamøde bliver COP26 i Glasgow til november. Det skulle have været afholdt i 2020, men pandemien udsatte mødet et år. Under COP26 skal der fastsættes nye reduktionsmål – derfor er netop det møde så vigtigt, for det er her og kun her, at landene internationalt vil kunne forpligte sig overfor hinanden.

På den hjemlige front må regeringen følge op på valgløfterne og beslutningen om 70% reduktion af vores udledninger sammenlignet på året 1990. I den forgangne år blev der lavet aftaler om både energi og transport ligesom en skattereform så dagens lys. Denne reform blev med rette kritiseret – ikke mindst for manglen på en CO2 afgift, der i mine øjne er både det rigtigste og den letteste måde at reducere udledningerne. I løbet af 2021 vil vi forhåbentlig se, at landbruget også byder ind og får forhandlet en klimaaftale. Ikke alene skal formålet være, at vi får reduceret udledningerne fra erhvervet, men i høj grad skal formålet være at skabe sikkerhed for fremtiden for landmændene. Vi nyder alle at se de bølgende kornmarker og køerne på græs, men det smukke billede blegner lidt, når de fleste af afgrøderne skal spises af husdyrene og ikke af mennesker, samtidig med at biodiversiteten i naturen er betydeligt svækket. Så det bliver spændende at følge de forhandlinger.

Teknologi

Spændende bliver det også at følge de teknologiske udviklinger. De er en hjørnesten i løsningerne, men heller ikke de, kan løse det hele. Vi vil forhåbentlig se forbedringer på energilagring, techno-fuel, Power-to-X,CCS, bølgeenergi og måske atomkraft.

Vi så under pandemien, at verden kunne arbejde sammen om vacciner. Det samme skal kunne lade sig gøre, når verden i Parisaftalen har besluttet sig for at løse klimaproblemet. Det skylder vi hinanden i nutiden og i fremtiden.

GODT NYTÅR