COP24 – hjælper det noget?

Photo: UNFCCC

De kommende 14 dage står i COP24’s tegn. Mange tusinde mennesker er forsamlet i Katowice for at snakke klima og komme videre af sporet fra Parisaftalen. Der vil nok ikke ske nogen revolution den første uge, da det her er embedsmændene, der skal gøre det grundlæggende arbejde – og det tager sin tid.

Det vigtigste er, at landene vedkender sig ansvaret fra Paris og sørger for at få de sidste dele på plads. Det gælder ikke mindst procedurer for, hvordan man kontrollerer de enkelte landes løfter, og hvordan landene skal fortælle om deres fremskridt på klimaområdet. Det er vigtigt, der er gennemskueligt, ensartet og sammenligneligt.

Ligeledes kommer det sædvanlige spørgsmål om finanserne på bordet. Nu har Verdensbanken lovet at fordoble deres indsats på klimaområdet fra 100 mia USD til 200 mia USD. Det er mange penge, men i klimamæssig sammenhæng ikke så meget, som det lyder. Ikke desto mindre er det et vigtigt signal, de sender, så håbet vil jo være, at flere lander følger efter og lægger flere penge i den grønne fond. Denne har netop til formål at hjælpe især u-landene med den grønne omstilling.

Men hjælper det noget? Man kan vel sige, at det er den eneste vej frem. Det er jo et globalt problem, som derfor må løses via FN, og her er COP-møderne helt centrale. De giver nemlig landene mulighed for at diskutere problemerne og derigennem skabe dialog og samarbejde på tværs. Dialog har hjulpet i mange andre internationale spørgsmål, og det vil det naturligvis også gøre her.

Men en ting er, at få Parisaftalen til at fungere. Det er en helt anden ting at få den forbedret, så reduktionsmålene øges for at få nedbragt temperaturstigningen. Flere institutioner har i efteråret fremlagt tal for de aktuelle udledninger, og hvad der er brug for af forstærkede reduktionsmål. Disse tal må nødvendigvis tages alvorligt og lægges til grund for forhandlingerne.

Flere EU-lande vil gerne øge ambitionsniveauet, men der vil næppe komme noget fra andre lande herom på COP24 – det er min forventning, at det tidligst vil ske på det ekstra klimamøde i New York til september før den årlige generalforsamling.

Nu skal der forhandles i 14 dage, og når vi ser sluterklæringen vil vi vide, om der er rykket, og om landene i enighed er kommet videre.

 

15 tanker om “COP24 – hjælper det noget?

 1. Tror det er nødvendig, at sprænge nogle ,,ground shouts,, bomber i Sahara for at for startet den ,,geo engineering,, CO2 reduktion går den stik modsatte vej fremover beklageligvis…. også vil det også være en god øjenåbner at sprænge bomber eller blot tale om deres nødvendighed….. beklageligvis

 2. Byg diger, diger og atter diger. Grav kanaler, kanaler og atter kanaler. Dette er det sidste opråb, sidste chance – for gud ved hvilken gang. Om to uger er det hele glemt, bortset fra vegetarerne og veganerne. Deres dagsorden er en helt anden end at redde den vestlige civilisation.
  For det er den vi taler om. Ikke kloden, den har klaret det, der var langt værre. Ikke Afrika, flertallet af befolkningerne kan ikke klare sig for mindre end det de har nu. Og de vokser med 25 millioner indbyggere om året. 2 millioner om måneden. 1 million hver 14. dag !
  Ikke koral revene, de blev udslettet ved +2 grader !
  Nej, mine damer og herrer, det er OS det handler om.
  Så længe Rusland, USA, Indien og Kina fortsætter på den nuværende vej – og det gør de, de har intet andet valg. De folkelige protester ved en nedskæring i levestandarden i disse lande ville gøre “De gule veste” til rene spejderdrenge.
  Lad os gøre hvad vi kan ! Inklusive de røde bøffer, men byg for guds skyld diger. Masser af diger !!

  1. USAs energipolitik ligger iflg DR nyheder i går i højere grad på delstatsniveau. De er med på COPen, fordi de formelt ikke er udtrådt endnu. 2 år mere og de genindtræder måske.

   Spørgsmålet er måske ikke om verden når i mål, men hvordan verden kan rumme os efter 2-3 graders stigning. Iøvrigt er de 2 grader jngen garanti i sig selv. Hører jeg ret, kan det gå galt også indenfor denne grænse. 2 grader er vist ikke en naturgiven størrelse, Ser man tilbage i tid, er det vist sket alligevel og meget hurtigt. Data hentet ud for Amazonas delta har været nævnt. I medierne selvsagt.

   Det må meterologer vide noget mere om. Hvordan er 1,5-2 grader fremkommet med andre ord?

   1. Der er mange historier om baggrunden for de valgte mål (1,5-2,0). Allerede i Sternrapporten fra 2006 var 2 grader nævnt. Men 1,5 grader nåede med, da Maldivernes præsident i 2009 under cop15 i København bad om at målet blev indføjet, for ellers ville hans land drukne pga havstigningerne.

   1. DR.DK her til morgen: “Saudi-Arabien har nemlig efter lang tids kamp fået følgeskab af USA, Rusland og Kuwait i kampen for at blokere en central rapport fra FNs Klimapanel, og firkløveren ser nu ud til at være lykkedes med opgaven.”
    Konsekvensen er at raporten IKKE kan bruges – og derfor ikke vil blive brugt. ALTSÅ kom så i gang med de diger!

 3. The Flying Deutschman.

  Dykker man lidt ned i et enkelt toneangivende land/økonomi, virker det knap så abstrakt. Snarere som nok en forudsigelig stranding i et hav hvidt af talrige, omkringduvende papirskibe.

  Tysklands andel skulle svare til 2,5% af den globale udledning af gasser ud af EUs 10%. Selv synes tyske medier vist at det er lidt pinligt at landet ikke vil sætte deadline på, hvornår de forlader kul. Polen, der skulle være i færd med at opføre et af verdens største kulkraftværker, ser her måske chancen for en utilsigtet misalliance. Og dog vil tyskerne nu indføre en klimalov der kan straffe brud på udledningsniveauer. De vil dog ikke heller sige hvornår benzinbiler skal udfases.

  Hvad så med andre nationer? Få ststsledere er til stede. Ej heller hverken Macron eller Merkel.

 4. Jeg har brug for inspiration og italesættelse af hvad jeg/vi kan gøre som enkelt individ! At løfte i samlet flok globalt – en Folke/verdensbevægelse …. at vi tager ansvar for- og får valgt/fravalgt det som kan gøre en forskel. Vi må bevare troen på, at vi sammen kan gøre en forskel.

 5. TTak for en god blog Jesper og tak for en sober tone.
  Jeg bor i Brasilien og foelger lidt med i hvad der sker politisk her. Det ser jo ikke godt ud for vores klima naar den nye praesident , Bolsonaro aflyser det naeste klimatopmoede som skulle have vaeret afholdt her i Brasilien i 2019.
  Han er en stor fan af Trump og siger at han vil lempe reglerne for skovning i Amazons, bygge en motorvej igennem hele skoven og lukke op for mine og oliedrift.
  Hans udenrigsminister kalder globalwarming for et marxistisk komplot og foroevrigt er mange Brasilianere enige med ham. Sidste aar blev der faeldet hvad der svarer til 900000 fodboldbaner i Amazonas stik imod Parisaftalen og det er vel at maerke foer Bolzonaro lemper reglerne.
  Hvordan kan gode loefter og maal i IPCC stille noget op imod dette som jo kommer til at ramme os allesammen.
  Mvh
  Jan Johnsen

  1. Kære Jan

   Tak for din fine førstehåndsbeskrivelse. Har godt hørt om Bolsonaro og det katastrofale han har gang i.
   Modsat
   Gode argumenter og alm sund fornuft preller desværre altid af på de magthaver som lever af selviscenesættelse på samme som det preller af på dem som er blevet forblindet af deres retorik.

   Men ganske alm fredelig aktivisme tror jeg nu på kan have en god effekt.
   Og så tror jeg på at forskere over hele verden som bliver bakket op i deres forskning også kan gøre en forskel. Oplysning, oplysninger og oplysning er helt afgørende

   Kan anbefale democracy.org. Bygger deres nyhedsdækning af klimaet på forskning.

   Men hvad tænker du selv måske kunne gøre en forskel?

   Mvh Jens Laugesen

   1. Kære Jens – Jeg ville gerne tro på at den fredelige aktivisme er det rigtige og at det virker. Men det begynder at se sort ud, med Trump og hans politiske aktivisme som breder sig – som Jan Johnsen også beskriver. Nu må vi se, hvad der sker i Katowice den kommende uge. Og dit link democracy.org virker ikke! Mvh Jesper

    1. Kære Jesper, Jan og andre med-bekymrede

     Måske skulle jeg have skrevet ikke-voldelig aktion.
     Som det ser ud lige nu, tror jeg vi kommer længst ved at lade os inspirere at folk som Gandhi. Hvis man tror, at han var en peace-love and harmony typen i hans oprør mod det engelske imperium, tror jeg man tager fejl. Det er rigtigt at han brugte ikke vold i form brostenskast. Men hans argumentation, diplomatiske strategi og anvendelse af kendsgerningernes utvetydige sprog var nådesløse. Måske det var derfor han endte med at blive slået ihjel, som også filosoffen Sokrates 2000 år tidligere blev det, fordi han blev anklaget for at ville forføre ungdommen med ugudelig spot.

     Men heldigvis lever vi i en anden tid, hvor det er blevet langt nemmere at udtrykke sig uden at blive slået ned eller brændt på bålet. Derfor må vi, når en magtfuld politiker som Kristian Thulesen Dahl i det offentlige rum påstår at klimaforskeres beviser blot er et spørgsmål om tro – råbe højt: ” Og hvad bygger du så den påstand på???”

     Det handler om at udstille uvidenheden for fuld flor… de folk som ikke er sikre endnu må påvirkes af den kraftfulde sandhedssøgende ellers vinder den populistiske demagog. Hvis demagogen i desperation begynder at anvende vold er det selvfølgelig en ny situation mennesket står i.

     Her er et par links til democracy.org, som forhåbentligt virker. Så vidt jeg ved, er det den eneste globale mediestation, som faktisk anvender forskere fra hele verden i deres dækning:

     https://www.democracynow.org/2018/11/13/climate_scientist_who_fled_ca_wildfire

     https://www.democracynow.org/2018/11/5/noam_chomsky_the_future_of_organized

     https://www.democracynow.org/2018/3/1/freakishly_warm_arctic_weather_has_scientists

  2. Kære Jan Tak for den information fra Brasilien. Jeg er overrasket over aflysningen af klimamødet i Brasilien næste år – cop25. Men det er stærkt urovækkende, at Trumpeffekten breder sig – nu senest på COP24, hvor USA, Rusland, Saudi og Kuwait blokerer for at IPCC rapporten kommer helt ind i forhandlingerne. Mon ikke Brasilien vil slutte sig til den umage gruppe. Mvh Jesper

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.